2013. október 2., szerda

Építőanyagok

Még nem sikerült dönteni, hogy mit szeretnél pontosan? Nem tudod mennyibe fog ez kerülni? Annyit elárulhatok, hogy nekem a lottó nyeremény is kevés volna, szórhatnám bele a pénzt. Szeretek kísérletezni és persze minél jobb eszközöket kipróbálni, megismerni. Korábban építettem már „süketszobát” 55 000 Ft-ból, amiben benne volt az alumínium profil, az OSB lap, a kőzetgyapot szigetelő anyag, a külső-belső borítás, szellőztetés nyitó-záró szerkezet és egy véraláfutásos ujj. A szigetelés nem minden, az akusztikai kialakítás sokkal fontosabb. Ehhez jó tudni, hogy milyen anyagokat érdemes használni és hogyan.
Tudjuk már, hogy a hang egy fajta mechanikai rezgés, amely rugalmas közegben terjed és visszaverődik szinte bármiről. Vízben gyorsan terjed, ám leggyorsabban a hangszerek jellegzetes anyagában a fenyőben (lucfenyőben 5300 m/s). A sok mérhető tulajdonságára és módszerére később szentelnék időt, de előtte még vegyünk pár klasszikus stúdiós szigetelő anyagot.


Klasszikus tojástartó
A tojástartó: fantasztikus, hogy mindenki ismeri, próbatermekben szinte mindenhol megtalálható volt régen és talán ma is. Funkciója a közhiedelemmel ellentétben nem a szigetelés! A felülete miatt, amit diffúznak is mondhatnánk, olyan szögben veri vissza a hangot, hogy egy helységen belül ezek nem találkoznak újra és így nem alakulnak ki álló hullámok, amik önmagukat erősítenék fel, tehát megszűnik a térhang jelentős része, ami zavaró volt eddig.

Textil a falon: ez lehet egy függöny, egy szőnyeg vagy hasonló felrögzítve. Szigetelni ez sem fog, de elnyeli a rezgéseket sokkal nagyobb mértékben, mint a tojástartó és szintén nem veri vissza a hangot feleslegesen.

Üveggyapot: nagyon jól szigeteli a hangot megfelelően beépítve, lefedve és még elérhető ára is van. Ezt természetesen építés közben kell a falra rögzíteni, majd be kell burkolni, hogy ne szálljon az üvegpor. Erre egy párazáró fólia felhelyezése után tegyünk OSB lapot vagy gipszkartont. Így a kifelé/befelé szűrődő hangoknak útját állja a szigetelő anyag. A belső hangtörésre a továbbiakban adok tanácsokat.

Hallottam már különleges próbálkozásokat a hangszigetelésre, mint például, hogy a homokkal feltöltött fal a basszus hangokat nagyon jól fogja. Hallottam olyat is, hogy a Desert Session a sivatagban rögzített, ahol semmi sem verte vissza a hangokat. Különleges hangzása lett, de ez természetesen szubjektív.

Klasszikus stúdiót, próbatermet már néhány egyszerű anyag felhasználásával lehet építeni!
Ahhoz, hogy a hangokat ne engedjük be-ki a helységünkből, fontos tudni a következőket:
A mély hangok könnyen terjednek és nehezebb tompítani. Ha fesztivál van néhány utcával odébb, jórészt csak a mélyebb hangokat, azaz a basszust és a dübörgést fogjuk hallani. Ha próbál egy zenekar a pincében, szintén a dob és a basszus fog kihallatszódni a helységből. A magasabb hangok terjedése ellen néhány centi légrést a falba építve lehet jó eredményt elérni. A mély hangokat bezárni nehezebb, de megfelelően puha anyaggal helyén tarthatjuk. Erre nagyon jó a kőzetgyapot, mert az üveggyapottal ellentétben nem száll belőle az üvegpor és jobbak a hang- és hőszigetelő értékei. A beépítési eljárás ugyan az, mint az üveggyapot esetében. Rögzítés, burkolás.


Kőzetgyapot
Vegyünk egy példát: Van egy szobánk, amiben szeretnénk a zenekarral próbálni vagy felvenni néhány dalt. 5*5-ös léceket a falhoz kell rögzítenünk első lépésként, de tegyünk alá kisebb, levágott darabokat ebből a méretből, így a faltól való távolság 10 cm-t érhet el, ide kerülhet a felszerelt lécek közé a 10 cm vastag kőzetgyapot. Ezt nagyon egyszerűen fedjük be gipszkartonnal vagy préselt fából készült lemez lapokkal (OSB lap). Ezt kívülről díszíthetjük ízlés szerint, de javaslom, hogy használjunk a falak borítására a kőzetgyapot lefedése után szivacsot. Fontos, hogy nem kell mindenhol! A sarkokat mindenképpen ki kell tölteni hangtörésre való elemekkel (basszus csapda), ne legyenek szabályos derékszögek a sarkokban, párhuzamos falak. Itt jöhet néhány tojástartó doboz.

Ha a szoba-a-szobában mellett döntenél, ugyan ezt meg lehet valósítani. Egy ablakot mindenki szeretne, ehhez viszont fontos, hogy milyen üveget alkalmazunk és hogyan. Az ablak több rétegű és a belső lapnak néhány fokos dőlésszögben kell állnia. Létezik hangszigetelő üveg, ami ragasztott eljárással készül. Két 4mm vastag üveg közé 2 réteg hangszigetelő fóliát tesznek. Ezt az építészetben 4+4/2 Stratophone elnevezéssel illetik. Legalább 16 mm-es légréssel szerelve kb. 36 dB-es zajcsökkentést érhetünk el vele. Egy fűnyíró több mint 90 dB hangerőt produkál, az már a hallásunk fájdalomküszöbét súrolja.

Szintén nem lehet elhanyagolni, hogy szerelés közben a szerkezetileg fontos illesztésekhez, ahol például fémet vagy fémhez rögzítünk (mert a fém a rezgéseket nagyon könnyen átadja), tegyünk puha gumi alátétet a csavarokhoz vagy szögekhez. Használjunk faragasztót a fa elemek illesztéseinél, mert így erősebb lesz a szobánk és ne felejtsünk el, tenni szőnyeget a padlóra.

Mivel gyakorlatilag építünk, magáncélra, akkor is érdemes figyelembe venni az általános előírásokat a célnak megfelelően például olyan anyagot válasszunk, ami tűzállósága <100mm/min értékkel rendelkezik (FMVSS 302 szabvány szerint). A hangelnyelő képessége (ISO 10534 szabvány szerint) pedig ≥ 90%. Rengeteg építőipari szabványt sorolhatnánk még fel a szilárdságról (ISO 1798), a fajsúlyról (ISO 845), a füstgáz mérgezősségről (ISO 5659-2), a hővezető képességről (DIN EN 12667), de nem ezek szerint mérlegelünk most és ez nem egy építőipari gyorstalpaló. Ajánlott, hogy legyen kéznél egy akkus csavarbehajtó és fémfűrész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése